Logo

agerhøns

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

FAMILIE: Phasianidae. ORDEN: Galli. KLASSE: Aves.

Hønsefugle, som findes overalt i Europa, Asien og Afrika. De omfatter den lille stenagerhøne, Ptilopachus petrosus, der findes i Vest- og Østafrikas bjergegne, og de endnu mindre frankolinvagtler, Perdicula, i Indien, som virkelig er dværgagerhøns. Ørkenagerhønsene. Ammoperdix, er sandfarvede ørkenfugle, der forekommer i Mellemøsten og Vestindien.

Mest velkendt af dem alle er den almindelige agerhøne, Perdix perdix, der er 30 cm lang og har et mærke på brystet, af form som en kastaniebrun hestesko. Denne berømte hønsefugl er monogam, og flokkene består sædvanligvis af et par med deres unger fra sommeren før. Flokkene bryder op tidligt på det nye år, da fuglene danner par og tager deres yngleområder i besiddelse. Ulig mange hønsefugle er agerhanen en hengiven far og hjælper hønen med at passe kyllingerne.

Artikel billede

Den almindelige agerhøne, Perdix perdix, på sin rede.

Den almindelige agerhøne findes i Europa, mod øst til det kaspiske område, men erstattes i Turkestan, Mongoliet og det nordlige Kina af den nært beslægtede Perdix barbata og i Centralasien og Himalayas store højder af Perdix hodgsoniae. Bestanden af agerhøns er aftaget i de senere år på grund af ændrede landbrugs metoder med brug af desinfektionsmidler og opgravning og fjernelse af levende hegn, som gav ly og redeplads. Rød stenhøne, Alectoris rufa, er mere farvestrålende end agerhønen. Den stammer fra det europæiske fastland, men er blevet indført som fuglevildt på De britiske øer. Den føler sig bedre hjemme i skov- og klippeegne samt i bjerge. Almindelig stenhøne, Alectoris graca, ligner meget rød sten høne af udseende. Den findes fra Alperne og Østpå til Manchuriet, hvorimod dens nære slægtning A. barbara lever i Nordafrika, og kæmpen A. melanocephala i Arabien.

Kongehønsene. Tetraogallus, medregnes almindeligvis i hovedgruppen af agerhøns. De lever i stor højde i Centralasien, Kaukasus, Lilleasien, Himalaya, det nordvestlige Kina og Mongoliet. Det er store fugle af næsten samme størrelse som fasaner. Lervahønen, Lerwa lerwa, findes højt oppe, fra Afghanistan til Sikkim og det vestlige Kina. De 16 arter af skovagerhøns, Arborophila spp er mere farverige og lever i skovene fra Østindien til Sydkina og Malaysia.

Den sorte træagerhøne, Melanoperdix nigra, findes i Malaya, på Sumatra og Borneo, mens den meget sjældne agerhøne Haematortyx med karmoisinfarvet hoved er begrænset til det nordlige Borneo. Den rødbrune skovagerhøne, Caloperdix oculea, og den store langnæbbede agerhøne, Rizothera longirostris, kommer begge fra Malaysia og har korte sporer. De er nært beslægtede med frankolinen.

Smukkest af alle agerhønsene er hjelmvagtelen, Rollulus roulroul fra Malaysia. Hannens fjerdragt er overvejende grøn med blå og røde mærkninger og en livlig karmoisinfarvet kam. Bambushønsene. Bambusicola spp, findes kun i Indien og ligner små fasaner i formen. Hanerne har undertiden helt op til fire sporer på hvert ben, mens hønerne sædvanligvis kun har en eller to. Der findes to arter i Indien og en på Ceylon.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 5.112 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her