Logo

Diegivning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Diegivning

 

Diegivning er problemløs for den sunde hunkat. Killingen vælger sig gerne en bestemt vorte så »slagsmål« undgås.

 

Katten er en god mor og ammer meget samvittighedsfuldt killingerne, til de er fem-seks uger. Hertil søger hun fred og ro. Når hun har fået sin mad, går hun en lille tur og sørger for sine fornødenheder, og man ser hende så skynde sig-tilbage til sit afkom for at give det mad.

 

Diegivningen kræver en anstrengelse af organismen, som må udlignes med en passende ernæring, som skal være rig på kalk, proteiner af en god kvalitet og den korrekte mængde A- og D-vitaminer. En diegivende kat bør spise en velafbalanceret kost, da mangel på fosfor og kalk kan forårsage kramper. Det hænder, at hunkatten efter killingernes fødsel nægter at amme. Fænomenet er sjældent, og det skyldes næsten altid mangel på mælk på grund af en barselssygdom, tilbageholdelse af foster eller moderkage eller en hormonal svækkelse. Som regel kan dyrlægen råde bod herpå ved at anvende den hensigtsmæssige behandling. Hvis hans anstrengelser trods alt er forgæves, eller hvis katten ulykkeligvis dør under diegivningen, må man, hvis man da ikke er så heldig, at man kan finde en amme, forsøge kunstig opmadning.

 

Der findes specielle mælkeprodukter som er velegnede til opflaskning, som enten kan fås på apotek eller i specialforretning. Fodring foregår ved hjælp af sutteflaske, med dråbetæller eller med en sprøjte. Man giver hvad der svarer til en teskefuld syv-otte gange om dagen de tre første uger, hvad der svarer til en spiseskefuld fem gange om dagen i den fjerde uge, og går derefter hurtigt over til afvænningen.

 

Afvænningen er overgangen fra modermælk til blandet føde. Denne begynder som regel omkring den femte uge, når man sørger for at killingerne har adgang til passende kost og herudover behøver man ikke at blande sig i denne helt naturlige proces.

 

Dersom killingerne får lov til at blive hos moderen, er de tilbøjelige til at patte meget længe, selv når der ikke er mere mælk i kirtlerne.

 

Diegivning

Det kan lade sig gøre at opflaske killinger, men det er et stort tålmodighedsarbejde.

 

Se moderløse killinger, nedkomst.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.869 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her