Logo

Drægtighed

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Drægtighed

 

En kats drægtighedsperiode varer som regel fra 63-65 dage, og i denne periode er en ekstra godbid altid tiltrængt.

 

Drægtighedsperioden begynder den dag parringen finder sted og slutter med nedkomsten.

 

Katten holdes væk fra andre hankatte, indtil man er sikker på, den ikke mere er i løbetid - hvis parringen ikke er lykkedes, kan man komme til at stå med et bastard-kuld eller, da katte i samme kuld kan være undfanget af forskellige fædre, føjes disse måske til de allerede undfangne ægte killinger.

 

Hunkatten kræver ikke nogen speciel omhu, men lad den ikke være alt for aktiv i nogle dage. Man vil ikke se nogen tegn på graviditet i cirka tre uger, så bemærkes, at dievorterne bliver rødere end ellers, og en halv snes dage senere begynder de at svulme op. Erfarne opdrættere kan endog føle killingerne i dens bug, men pas på ikke at klemme til, så det volder skade. Få dyrlægen til at fastslå, om den virkelig går med killinger.

 

Når den gravide kat begynder at bede om mere mad, skal den have det, og for at sikre at den får de ekstra vitaminer og mineraler, den har behov for, må den have et supplement; dyrlægen vil sikkert anbefale et pulver, som kan blandes i føden. Det er fremfor alt vigtigt, at den får kalk og D-vitaminer, men nogle opdrættere kontrollerer omhyggeligt mængden af føde og kalk for at forhindre, at der udvikles meget store killinger, som det kan være vanskeligt at nedkomme med.

 

Kattens drægtighedsperiode er som regel fra 63 til 65 dage. Undertiden kan en kat udsætte nedkomsten, hvis ejeren er borte fra hjemmet, og især siameseren kan være forsinket.

 

Naturligvis indtræffer fødslen i nogle tilfælde for tidligt. Det er altid klogt at lade katten undersøge cirka en uge, før killingerne skal komme, for at være sikker på, at alt står rigtigt til, især når det er kattens første graviditet. Efterhånden som tiden nærmer sig, viser den vordende mor tegn på at ville forberede sit leje. Indret en stor kasse, som fores med avispapir og stil den i et lunt, varmt og roligt hjørne. Læg hende deri nu og da, og hvis hun afviser dette sted, så læg mærke til det sted, hun synes at foretrække og stil kassen der, hvis det kan lade sig gøre. Dersom man ikke sørger for et eller andet sted til fødslen, vil hun måske vælge en utilgængelig krog i et skab, hvor man ikke kan hjælpe hende, eller hun vil simpelt hen bruge ens seng.

 

Det hænder - om end sjældent - at en kat viser alle de ydre tegn på graviditet, uden at den er blevet befrugtet. Denne uregelmæssighed kaldes nervøs graviditet og skyldes formodentlig en dårlig funktion af æggestokkene, og kun en klinisk undersøgelse kan afsløre det. Den eneste løsning er at lade tingene gå deres gang, for behandlingsmidler har ingen særlig virkning. Hvis fænomenet gentager sig for ofte, må man skride til neutralisation, da tilstanden til sidst udmatter hunkatten.

 

Se killingen, kuld, løbetid, parring, urin- og kønsorganer.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.255 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her