Logo

Leukose

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Leukose

 

Leukose er en kræftagtig formering af de hvide blodlegemer, der skyldes en ændring i de organer som frembringer dem. Den kan vise sig ved unormal vækst af forskellige kirtler, især synligt i niveau med hals og strube, samt ved alvorlige symptomer i almindelighed: afmagring, træthed og svækkelse. Diagnosen kan først stilles med sikkerhed efter en analyse af blodets sammensætning, der viser en betydelig forøgelse i antallet af hvide blodlegemer. Når sygdommen har udviklet sig et stykke tid formindskes antallet af røde blodlegemer ligeledes (anæmi).

 

En mikroskopisk undersøgelse af blodet gør det også muligt at konstatere tilstedeværelsen af unormalt udseende celler som stammer fra knoglemarven. Denne sygdom er på nuværende tidspunkt uhelbredelig. Dyret svækkes efterhånden, og døden er uundgåelig. Man ved nu at katteleukæmi skyldes en virus: Feline leucemia-Virus, ofte forkortet FeL V.

 

Om smittefarligheden ved man endnu ikke tilstrækkeligt, men det ser ud til, at smittestoffet fortrinsvis overføres i forbindelse med diegivning, parringer og i moders liv, idet den gravide hunkat kan smitte sine endnu ufødte killinger.

 

Virus udskilles gennem spyt og til dels gennem afføring og urin. Kattebid kan derfor være en mulig vej til smitteoverførsel fra kat til kat fx i forbindelse med parringer. Smitteoverførsel til mennesker er aldrig set, heller ikke til mennesker, der er blevet bidt af viruspositive katte.

 

Fra det tidspunkt, hvor en kat er blevet smittet, til sygdommen bryder ud er katten en såkaldt positiv smittebærer. Det er nu muligt gennem en immunflourescensteknik, de såkaldte IF-tests, at afsløre de positive smittebærere. Prøven kan udføres på blodudstrygningspræparater på Statens Veterinære Seruminstitut i Århus. Man må huske at en sådan prøve er behæftet med en del fejl og man står sig ved at få gentaget den, såfremt man har mistanke om, at den har vist forkert.

 

Har man en positiv virusbærer bør den enten aflives eller isoleres fra andre katte; samtidig må man sørge for at teste sine øvrige katte, samt kontrolteste dem igen efter en karantæneperiode på 3 måneder.

 

Se bughindebetændelse, kredsløbet.

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.108 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her