Logo

Sygepleje

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sygepleje

 

En syg kat har behov for at holdes ren og have det bekvemt, at forsikres om ens kærlighed og få tilstrækkelig opmærksomhed, der kan opmuntre den til at komme sig, men man skal ikke pylre om den, da den sandsynligvis har brug for masser af søvn til at genvinde kræfterne. Red en behagelig seng med gamle tæpper og avispapir og anbring den et roligt og varmt sted, der ikke er udsat for stærkt lys og er fri for træk. En varmedunk (der hyppigt fornys for at man kan være sikker på, den altid er varm) hjælper også.

 

Skift sengetøjet, hvis det bliver snavset til. Sørg for, at der står frisk drikkevand lige i nærheden og stil bakken, så den let kan nås. Ældre og invalide og meget syge katte må måske bæres hen til deres bakke et par gange om dagen og gøres rene efter brugen. Følg altid omhyggeligt dyrlægens instrukser.

 

Hvis man ikke er absolut sikker på, hvad man skal gøre, må man bede ham gentage dem og forklare det, man ikke forstår, endnu tydeligere. Noter omhyggeligt alle forandringer i kattens adfærd" og tilstand, hvor ubetydelige de end kan forekomme, således at de kan meddeles nøjagtigt til dyrlægen. Fortsæt behandlingen, selvom De mener, at katten er kommet sig helt, ellers kan man risikere tilbagefald. Hold først op, når dyrlægen siger til.

 

Alle syge katte sætter pris på lidt ekstra soignering, der hjælper på deres humør. Bad deres øjne og rens næsen med saltvand, hvis det synes at være tiltrængt. Hvis næseskindet eller læberne revner kan man gnide dem med lidt torskelevertran. Overhold den kost, dyrlægen anbefaler. Forkæl katten med lidt af dens yndlingsspise (hvis den ikke er forbudt) for at vække appetitten. Hvis man ved, at katten skal bedøves, må den ikke fodres fra aftenen før den skal opereres.

 

Sygepleje

Indgivelse af pille

 

Piller og medicin

Der er behov for kærlighed og omsorg ved en hvilken som helst sygdom, men disse ting alene kan ikke kurere patienten. Der må gives medikamenter enten som indsprøjtning eller som piller eller flydende medicin. Pulvere er de letteste at give, idet man simpelt hen blander dem i kattens mad. Hvis katten nægter at spise den og afviser flere måltider, må dyrlægen prøve en anden måde. Nogle katte er det let at få til at tage piller, mange ikke. Indtil man får øvelsen, må man finde en hjælper til at holde katten, mens de indgives.

 

Hjælperen må holde i patientens forben og støtte dens bagparti let, mens du selv holder fast i kattens hoved ovenfra, som når man holder på en bold. Flyt kraniet opad og tilbage, mens du klemmer forsigtigt med fingrene på hver side af munden. Hold pillen i den anden hånd og pres underkæben ned. Læg ikke fingeren mellem kattens tænder, men tryk på gummen, så munden holdes åben, mens du lader tabletten falde ned langt tilbage på tungen. Luk straks munden og stryg ned over halsen, indtil du er sikker på, at katten har slugt pillen.

 

Slip ikke katten, før den har slikket sig om læberne, da den kan beholde pillen i munden, parat til at spytte den ud, så snart man har vendt ryggen til. Nogle piller har tilbøjelighed til at give fråde om munden, hvis de ikke er slugt, hvilket katten finder meget ubehageligt; hvis pillen ikke er sunket, så lad katten spytte den ud og prøv igen. Med øvelsen bliver man i stand til at indgive piller alene. Man kan da holde katten ned mod et bord for at mindske dens modstand.

 

Kunstigt åndedræt

Læg katten på siden og tryk forsigtigt på dens brystkasse, let trykket og tryk igen rytmisk med cirka fire sekunder mellem hver bevægelse. Man kan også anvende mund-til-mund-metoden.

 

Bandager

Da kattens sår læger hurtigt, er det ikke altid nødvendigt at forbinde mindre sår, medmindre det er nødvendigt at behandle dem med salve, som det vil være farligt for katten at slikke af, eller hvis katten bliver ved at slikke dem og forsinker helingen. Det kan også blive nødvendigt at lægge bandage på en kats poter" for at hindre den i at kradse et irriteret område, der snart kan blive blodigt og forrevet. Hvis katten har brug for en bandage, må den lægges godt, for ellers vil den bide eller kradse bandagen af.

 

Læg altid bandagen fladt og jævnt. Svøb den fast om, men ikke så stramt, at den generer blodomløbet. Bind ikke enderne sammen eller hæft dem ikke med en sikkerhedsnål. Brug i stedet for hæfteplaster, som bør overlappe bandagen og til dels sidde på pelsen, så bandagen holdes på plads. Almindelig gaze kan bruges, og en rundvævet bandage vil være af værdi, når poterne skal forbindes for at hindre kradsning.

 

Sygepleje

En krave, fremstillet af pap, vil kunne hindre en kat i at slikke og irritere sår eller i at kradse dårlige øjne eller ører. Den kan fremstilles af et stykke rundt pap på cirka 30 cm i diameter. Bortskær cirka en tredjedel af cirklen og fjern en indvendig cirkel på cirka 10 cm i tværmål. Prøv den på kattens hals, foretag de nødvendige tilpasninger, lav huller langs de overlappende kanter og belæg inderkanten med hæfteplaster, så den ikke irriterer kattens hals. Læg kraven om katten og bind kanterne sammen, idet der afsluttes med en sløjfe så kraven let kan tages af, men uden at der sidder løse ender, som katten kan trække i. Man må tage kraven af, når katten skal spise og vaske sig-men hold øje med, atden ikke gør netop de ting, som kraven skal forhindre. Lad aldrig katten bære en sådan krave udendørs, da den vil begrænse dens synsfelt og kan medføre ulykker og gøre den meget sårbar over for angreb.

 

Temperaturtagning

Kattens temperatur tages ved at føre et lægetermometer ind i endetarmen. Termometret bør være indfedtet og indføres forsigtigt, idet det skal rulles rundt, ikke skubbes ind. Husk også at tage det forsigtigt ud igen. Katten kan ikke lide dette foretagende, så tal beroligende til den og få en anden til at holde fast på skuldre og forben, mens De selv støtter underlivet med den ene hånd og stikker termometeret ind med den anden. Hvis man nærer tvivl om sin evne til at gøre det rigtigt, så løb ingen risiko - og tag aldrig temperaturen, medmindre det er nødvendigt.

 

Kattens normale temperatur er cirka 38,5-39,2 °C. Temperatur på over 40 °C tyder på en eller anden infektion og kommer den under 38 °C er det sikrest at konsultere sin dyrlæge.

 

Se bidsår, sår, temperatur.

 

Sygepleje

Ejeren kan selv foretage mindre behandlinger efter dyrlægens forskrift.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Dyrebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.987 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her