Argusfisken, Seatophagus argus, opkaldt efter den græske sagn kæmpe Argus.
FAMILIE: Scatophagidae. ORDEN: Perciforrnes. KLASSE: Pisces.
En familie af aborrelignende fisk, der lever i havet eller flodmundinger i det Indiske Ocean og i Stillehavet. I Australien kaldes de smørfisk. fordi deres kød er »blødt som smør«. Navnet argusfisk kommer af de øjelignende pletter på kroppen, der leder tanken hen på sagnets Argus med de hundrede øjne. Det videnskabelige navn Scatophagus betyder »gødningsædere« og refererer til deres vane med at leve af affald og ekskrementer, skønt de også æder planter og dyr (som regel ådsler). Argusfiskene er små, sammentrykte fisk med høj krop, og de lever ved kysten og i flodmundinger fra Afrika og Indien til Australiens nordkyst. Især er de almindelige i det malaysiske område. De har kraftige pigge på rygfinnen og gællelågene, og de fire pigge på gatfinnen er et usædvanligt træk hos aborrelignende fisk og hjælper med til at identificere dem. Man ved kun lidt om deres ynglevaner, og de yngler sjældent i fangenskab. Det ser ud til, at de lægger deres æg i klippesprækker. Larverne gennemgår et trin, hvor de ikke ligner de voksne fisk, Tholichthys-stadiet, hvor de udvikler et stærkt pigpanser på hovedet og nakken. Dette panser tabes senere. Ungerne lever af alger, før de tilegner sig forældrenes fødevaner.
Disse små fisk er populære blandt akvarister, fordi de kan leve i ferskvand, skønt de trives bedre i brakvand. Scatophagus argus er en af de almindeligste importerede arter. I naturen bliver den 30 cm lang, men i akvarier bliver den ikke nær så stor. Hos denne art som hos andre kan farverne variere betydeligt, og grundfarven kan svinge fra grønligt SØlv til kaffebrun. Kroppens nederste halvdel har uregelmæssige rækker af sorte pletter på størrelse med fiskens øjne, men over sidelinien kan pletterne smelte sammen til lodrette striber. Hos de ældre fisk kan der udvikles lodrette bånd med et rødligt farveskær, og på de australske arter findes der endnu mere rødt. Pigstrålerne siges at give betændte sår.
Medlemmer af slægten Solenocta importeres ligeledes. Disse fisk har en meget lav rygfinne i modsætning til den nærmest trekantede finne hos Scatophagus.
.............................................................................................................